събота, 7 септември 2019 г.

Самоубиха Алек Холовка

Алек Холовка (Alec Holowka), роден на 30 октомври 1983, бе един млад и много талантлив разработчик на игри и композитор от Канада. За първи път се сблъсках с творчеството му през важната за мен 2012 година. Тогава се сдобих със саундтрака към играта Aquaria, който както и самата игра, бе създаден от Холовка. Музиката му остави в мен трайни спомени, защото напълно съответстваше на настроението ми през онази буреносна година, в която ме преследваше полтъргайст, напуснах работа и като цяло преосмислих живота си. В следващите години съм попадал и на други игри, в които Алек има участие по един или друг начин - като разработчик или като композитор.

Алек Холовка (в средата) на Independent Games Festival през 2007:


За мен бе истински шок, когато разбрах, че на 31 август т.г. Алек се е самоубил. Веднага проверих какво го е довело до това крайно решение. Оказа се, че една тъмна личност подвизаваща се под името Зю Куин (Zoë Quinn) го е обвинила в сексуално насилие, един случай разиграл се през 2009, преди 10 години. Без категорични доказателства хората от гейм студиото Infinite Fall бият шута на Холовка. Алек не просто работи в Infinite Fall, студиото е създадено от него и сравнително наскоро те пуснаха страхотната игра Night In The Woods, която бе врък в кариерата на Холовка. Сега изведнъж Алек се оказва без работа, а плодовете от собствения му труд се оказват обрани от други. За сметка на това из интернет пространството хвърчат обвинения в сексуално насилие и приятелите му го изоставят, дори собствената му сестра на прави много, за да му помогне. Не е изненада, че Алек Холовка изпада в депресия и посяга на живота си.

А коя е Зю Куин (на долната снимка)?


Това е една меко казано противоречива личност, макар много от нещата написани за нея в Интернет да са преувеличени или дори неверни - била ли е в "индустрията за възрастни" преди да се насочи към разработката на игри? Със сигурност именно Куин е в основата на скандала Геймъргейт избухнал преди няколко години. Тя бе обвинена, че е "предоставяла ласки" на гейм журналисти и критици, за да пишат положителни ревюта за нейните игри. Освен това през 2016 Зю започва да набира парични средства чрез Kickstarter за нова нейна игра. Към настоящия момент тя нито е пуснала играта, нито е върнала парите на подкрепилите я хора. В края на август все повече от дарителите питат какво става? Измамени ли са от Куин? Някак си твърде голямо съвпадение е, че точно в този момент Зю Куин оповестява, че преди 10 години, докато са били гаджета, Алек е упражнил насилие над нея. Сякаш нарочно цели да отклони вниманието от Kickstarter кампанията с тази скандална история. Куин никога не подава оплакване в полицията, никога не търси правата си съда. Няма доказателства за обвиненията ѝ. Случаят е "дума срещу дума". Въпреки това Холовка е изхвърлен от собственото му гейм студио и парите от приходите от Night In The Woods са прибрани от останалите разработчици.

Къде остана идеята, че всеки е невинен до доказване на противното? Къде остана правото? Сега имаме "лов на вещици" и всеки може да обвини всеки без доказателства и да съсипе живота и кариерата му. До това доведе така нареченото #MeToo движение. Първоначално идеята му беше да се окуражат жените претърпели сексуално насилие да съобщят за тези случаи и съответно насилниците да бъдат наказани от съда. Добър пример за успеха на #MeToo бе случая с филмовия продуцент Харви Вайнщайн. Обвиненията срещу него действително се доказаха и той бе изправен пред съда. Скоро обаче #MeToo се изврати до толкова, че всеки, за който някой каже, че е насилник, автоматично биваше изхвърлян от работа и прогонван от приятелите си. Мислите ли, че всички тези жени (както и няколко мъже), които обвиняват някоя известна личност в насилие, казват истината? Мислите ли, че сред тях няма безскрупулни личности, които единствено искат да навредят на някого, когото мразят? 100 процента има такива и те ще стават все повече, ако #MeToo продължава да приема за чиста монета всяко едно обвинение без дори да се направи минимален опит за проверка на фактите. Един млад и талантлив разработчик на игри и композитор си замина преждевременно от този свят, колко още такива трагедии трябва да се случат, за да започнем да взимаме под внимание и "двете страни на монетата", а не сляпо да подкрепяме този или онзи?

Завършвам с музикалното произведение "Sun Temple" от саундтрака на Aquaria. Едно от най-добрите неща създадени от Алек! Благодарим ти за всичко, човече!

2 коментара:

  1. Прочетох цялата статия и ти разбирам позицията, но трябва да бъдем обективни - На този свят оцелява и побеждава по-силния, по-бързия, по-устойчивия, този който може да се адаптира!

    Да ми го жалиш и съжаляваш този човек - при това Уж мъж, а и на възраст, не ученик, не мога да се съглася с теб!

    Обвинили го, взели му компанията и той толкова лабилен, крехък и нежен, че се самоубил! Ами по-добре за него и за света - Стийв Джобс също му отнемат компанията, той обаче създава нова! Джулиан Асандж също го обвиняват, той не се е нагълтал с хапчета да се натрови.

    Такива лабилни, сълзливи личности не са от полза на обществото и цивилизацията като цяло.

    За жената, че е злословила и измислила обвинението, за това, че била работила като webcam girl или правила неща за разни журналисти ( това нищо чудно и да е истина, но като го сравня с моделките, които си намират мъже за огромни суми и стандарт на живот, а тази за добри ревюта на игри... Целта оправдава средствата :) ), тя защо не се е самоубила от срам?!? Ами тези негови колеги, ако не бяха с користни мисли как да му вземат компанията, то ако не беше тази история щяха да измислят нещо друго, за да го премахнат, та не му е виновна Зю.

    Като цяло всяка една Трудност, Изпитание и Несправедливост, Или правят хората по-силни Или ги премахват от реалността!

    По тази причина събития като тези във Венецуела, Сирия както и родната ни България са точно Филтър, дали заслужаваме да продължим или трябва да изчезнем - Нямали във Венецуела електричество и вода със седмици (!) и те стоят, мъчат се и умират и не могат да намерят решение - ами тест към нацията е това или България 97-а, Добруджа е най-благодатната област в цяла Европа за отглеждане на Пшеница, а ние без хляб! - ами това е тест дали можем да продължим или не, както и имунната система на човек се калява със заразяване, вируси и болести!

    Всички истории за чудовища, рептили, сатани, илюминати, масони, лоши извънземни, тъмни сили, колосален заговор и грандизното зло видиш ли, са всъщност Оправданието на Слабохарактерните! Да, тези неща съществуват, но буклано са едно Нищо в сравнение с Човешкия Потенциал, който обаче трябва да се Развие, Приложи и Отстоява - не се ли приложи, мъчи се да ти дойде акъла в главата!

    По времето когато Индия е колонаия за UK в странат има 100 Милиона индийци и 100 Хил. англичани - та кой е отговорен за това?!? Изпитания са това - имало ги е, има ги и Винаги ще ги има, защото иначе няма да се развиваме и еволюираме.

    Ние с теб не сме прокопсали, но като гледам толкова години, не сме спрели и отчаяли - ти правиш ревюта на бутикови бири и наденички, не си се пропил :), пуснал си 5-6-7 различни блога, за неща, които теб лично са ти интересни, гледам експериментираш с Machine Learning и Python - неща, които може и да не са кой знае какво, но не си си надянал въжето на стряхата в Момин Проход!

    Затова, че Алек сигурен, съм, че съзнанието ти е на по-добро място в момента и виждаш колко тъпо си постъпил, но има Reload и отново в Матрицата - другия път се зареди с персонажа на Зю и ни покажи как стават нещата! ;)

    Поздрави и Продължаваме Напред!

    ОтговорИзтриване
  2. Разбирам позицията ти, и дори до някъде я приемам. Но колкото и да е бълнувал Ницше за "свръхчовека", такива няма. Винаги силни, Винаги самоуверени, знаещи винаги какво искат и как да постъпят, без никакви съмнения в себе си. Това са просто митични персонажи от книгите за "самоусъвършенстване" :) Дори самият Ницше претърпява психически срив в края на живота си и не се самоубива само защото два мозъчни удара го парализират преди това. Но пък се самоубива Винсент Ван Гог, предполагам знаеш колко други творци го определят за тяхно вдъхновение. Всъщност често тези които имат повече дарби от сивата маса са тези, които имат по-силна склонност към самоубийство. И именно затова е жалко всеки път, когато някой си отиде преждевременно. А онези другите, които са точно тяхна противоположност и по-скоро биха избили цяло село, само за да оцелеят, с лопата да ги ринеш. Това е мнението ми, не очаквам да се съгласиш с всичко което казвам.

    Иначе благодаря за коментара, скоро никой не е изказвал толкова задълбочено мнение, в който и да е от блоговете ми. Поздрави!

    ОтговорИзтриване