събота, 24 януари 2015 г.

Как тръгват легендите за необичайните неща в игрите

За много игри се разказват какви ли не истории и легенди. Някои от тях са истински и се дължат на бъгове, за други обаче няма доказателства, че са верни. Някои от тях се превръщат в така наречените "крипипасти". За повече информация за тях виж:


Легендите за игрите винаги са ми били интересни, макар и да знам, че в повечето има малка доза истина (или направо никаква). Оказва се, че такива истории започват да се появяват почти веднага със самата поява на видеоигрите. Намерих една за "Battlezone". Това е игра от далечната 1980 и е можела да се играе на аркадните игри с монети. Днес може да изглежда грозна, но за времето си е била революционна - създавала е усещането за триизмерно пространство. Управлявате един танк и се биете с други танкове и дори летящи чинии. На заден план се вижда един изригващ вулкан.


Много интересно е, че се появява мит в който се разказва, че играчи са стигали до вулкана, изкатервали са се с танка по конуса му и за влизали в него, където са намирали един замък. Има и други подобни слухове - като например, че ако карате само на право и не умрете за цял час, ще стигнете до фабриката, която произвежда вражеските танкове. Или пък, ако унищожите всички НЛО, ще ви атакува кораба-майка на извънземните.


Легенди появили се през 1980, по времето когато много от игрите са били просто линии и точки, невероятно!

Как се появяват такива митове? Някои са дело на шегаджии, перманентни лъжци и хора с голяма фантазия. Други може би са недоразумения. Наскоро видях нещо такова за играта "Stronghold Kingdoms". Това е мултиплейър стратегическа игра. В нея има и врагове, които са ботове, а не хора. Едни такива са глутниците вълци, които живеят в бърлоги, а други са замъците на така наречения "Вълк". Един явно неопитен играч беше оревал всичко от възмущение как можели вълците да му бутнат каменната стена на замъка. Само дето вълците никога не нападат хората-играчи, докато "Вълкът" го прави и използва катапулти, рицари, стрелци с лъкове, просто прякорът му е "вълк", но не е животно. Явно новобранецът се е объркал, прочел е съобщението, че го е нападнал "вълкът", но е решил че става въпрос за глутниците от тези диви зверове. Както сам казва, толкова се е ядосал, че деинсталирал играта преди да изгледа самата битка от която щеше да разбере грешката си. И ето, че имаме една невярна история (която обаче едва ли ще стане широкоразпространена легенда) - че четириногите вълци могат да съборят крепостна стена :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар