неделя, 12 юли 2015 г.

Avadon 2: The Corruption

"Avadon 2: The Corruption" e RPG игра от 2013-та. Аз се сдобих с нея малко случайно. Понякога се правят разпродажби на пакети (bundles) без да се казва в началото кои игри се съдържат в тях. Офертата е нещо от рода "плати сега 2 долара за 5 игри без да ти казваме кои са точно игрите, когато оповестим заглавията им пакетът ще струва вече 4 долара". Аз рискувах и се сдобих с няколко сравнително добри игри.

"Avadon 2" е сравнително стандартна RPG, има някои добри хрумвания, но не и някакви супер новости. Играта си вървеше като стандартно RPG поне до момента в който не разбрах от къде идва заглавието "The Corruption", тогава интересът ми страшно се покачи, поне за известно време. Оказа се, че това е внезапно появила се зона в която се случват всякакви невероятни неща, бродят немислими същества, гъмжи от хаотична магия, която поглъща сгради, дървета и дори цели реки. Зоната ту разширява границите си, ту се свива. Никой не е сигурен как се е появила, нито как да се премахне. Вътре в нея са създадени няколко изследователски станции, но повечето не просъществуват дълго. Това да ви звучи познато?

Ако наистина ви напомня за нещо, то не е случайно. Очебийна е аналогията с игрите от поредицата S.T.A.L.K.E.R., които от своя страна са почерпили вдъхновение от книгата "Пикник край пътя" на братя Стругацки. В "Avadon 2" дори някои от съществата в зоната се наричат "сталкери".

До колко обаче е сполучливо въвеждането на една такава зона в RPG игри, които и без това си имат много магии, чудовища, подземия и загадки? На мен ми харесва като идея, но в сучая с "Avadon 2" не мисля, че се е получило добре. Нямам чувството за изключителност в тази зона - това е просто поредната местност, макар и с малко по-различен фон и по-силни чудовища. Силно се усеща липсата на случайни събития като например появяващи се постоянно от нищото същества. Веднъж убиеш ли сложените на картата чудовища, то "зоната" се изчиства и става на практика безопасна. Липсват истински аномалии. Да, на едно място ми се появи текст как внезапно се вдигнал вятър и отмел всичко, след което внезапно затихнал. Но друго щеше да е да е анимирано това събитие, а не да ти го разказват.

Все още не съм завършил играта, надявам се поне историята да си струва. Един скрийншот от "зоната":



Няма коментари:

Публикуване на коментар