вторник, 12 юли 2016 г.

Pokemon Go - новата мания, която засега не препоръчвам

Pokémon Go е първата мобилна игра на компанията Нинтендо. Засега е налична само в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но въпреки това пожъна голям успех. Играта е безплатна, но може да си купувате допълнителни бонус - добре познатият модел по който хиляди деца прахосаха огромни суми.

Pokémon Go залага на така наречената "добавена реалност". Тоест комбинира реалния свят с виртуални обекти. В случая използвате камерата си на телефона и "виждате" покемони и яйца, които трябва да хванете.Макар това да не е първата игра с добавена реалност, именно Pokémon Go постигна световна популярност. Изглежда младежите (а и не само) добре се забавляват тичайки из квартала и търсейки покемони. Цялата работа има и положителен ефект - хиляди млади хора на практика правят физически упражнения така и се раздвижват (източник). Я ги накарайте да походят един километър за здраве, сигурно няма да искат. Кажете им, че някъде има покемони и не един, 5 километра ще изминат.

Е, някои мързеливи американци вече се изхитриха, за да не ходят. Твърди се, че един играч е закачил таблет на дрон и с него лови покемони (източник).Други пък използват собствените си автомобили. Шофират и ловят сладките създания - нещо много опасно. Появи се новина, че така един човек е направил катастрофа. За щастие тази информация не се оказа вярна, но не изключвам скоро това да се случи и на истина. (Източник)

Други практични хора с бизнес нюх предлагат да те возят наоколо със собствената си кола докато ловиш покемони (източник). Така няма опасност да направиш катастрофа. Друг е въпроса, че така се лишаваш от възможността да походиш малко.

Още едно полезно свойство на играта - тя учи американците на метричната система, защото отстоянията в нея са дадени в километри, а не в мили (източник).


Не закъсняха и шегите и зловещите неща.

Този колаж е подигравка - как да отвлечеш 28-годишен през 2016-та. На този ван пише "рядко срещан покемон вътре".Няколко безумия. Някои играят Pokemon Go докато са на протест (Източник).


А пък други, докато са на фронта в Ирак. Това е американски доброволец, който се сражава срещу "Ислямска държава" заедно с кюрдите близо до Мосул.И нещо зловещо. Играта е отвела момиче до мъртво тяло в една река в Уайоминг. Тя не успяла да хване водния покемон, защото спряла да играе, за да се обади в полицията. Добре е направила. (Източник)

Други странни места, до които хората твърдят, че Pokemon Go ги е отвела - гробища, стриптиз барове, странни монументи (източник).

И все пак на този етап не препоръчвам да си инсталирате тази игра.

Макар, тя да е достъпна само в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, има начин да се инсталира и без да живеете там. Някой трябва да ви прати apk файла на играта свален от Google Play. Има един проблем обаче - някой разпространява заразен опасен файл и нищо неподозиращите хора си го инсталират. (Източник)

Но дори и да си инсталирате легално играта, пак има опасност от хакване, понеже се вписвате в нея чрез профила си в Гугъл. Хора са проучили играта и са установили, че чрез нея има теоретична възможност някой да ви чете пощата в Gmail, да ви научи паролите за много сайтове и дори да изтрие файлове от компютъра ви (ако ползвате Google Drive). От компанията разработчик на играта обещават бързо да отстранят уязвимостите.

(Източник)

Друг голям проблем е, че батерията доста бързо пада заради играта. (източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар