четвъртък, 19 януари 2017 г.

Настолни игри от древността

Настолните игри са много много стари, дори терминът "настолни" е малко неточен, защото тези игри са играни още преди широкото разпространение на столовете, играчите са седяли направо на земята.

Най-старите груби фигурки, за които се предполага, че са използвани за игра, са открити при археологически разкопки в Турция, Сирия и Ирак. Не е ясно какви са били правилата на играта.

Една от най-старите игри с известни правила е китайската Гоу (Go). Предполага се, че е на повече от 2500 години.


В древен Египет пък висшите касти са играли на игри известни като Сенет и Мехен.


Тези две египетски игри също са много стари, вероятно по-стари и от Гоу. Мехен се предполага, че се е появила около 3000 г. пр. н.е. Според някои Сенет е дори още по-стара!

Мехен се е играела върху "дъска", която прилича на охлюв, но всъщност представлява навита змия:


Сенет пък се е играела върху дъска с три реда квадратчета. Точните правила не са известни, но се предполага, че освен за игра, Сенет е използвана и за връзка с боговете. Нещо като днешните карти за игра - можеш да играеш белот, ако искаш, да редиш пасианс, но можеш и да се пробваш да гадаеш за бъдещето си. Комплекти за игра на Сенет често са намирани в древни египетски гробници.


В древния град-държава Ур са играли на подобна игра, но за разлика от Египет, тя е била достъпна и за простолюдието. Оценява се на възраст 5000 години! Била е нещо като състезателна игра от рода на "Не се сърди човече" - кой играч ще успее да стигне пръв с фигурките си до края. Имало е и зарове.


Това пък е съвременна представа за игра, която вероятно са играли друидите в Европа:


А в Южна Америка са играели на нещо известно като Патоли:


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар