вторник, 25 декември 2018 г.

Някои неща, които Nintendo са продавали преди да почнат да правят видео игри

Дълго преди да почнат да правят видео игри Nintendo (основани през 1889) са правели карти за игра и хазарт. Основен техен клиент на практика е била Якузата (японската мафия).


Да кажем, че от компанията не са знаели къде се ползват игралните карти. Едва ли обаче не са знаели къде отива една по-специална серия карти - с голи жени. Те са купувани от, как да го кажем..."хотели за любов".


През 20-те и 30-те години на ХХ век Ямачи, основател и собственик на Nintendo по онова време, решава да разшири бизнеса отвъд картите за игра и първото с което се заема е да продава бързоварим ориз по магазините. Мисли си, че работещите японци ще оценят това, че не им отнема много време за приготвянето на това ястие. Греши. Нинтендо не може да се пребори с компаниите продаващи готови храни и имащи дългогодишен опит. Няма как толкова лесно от компания за карти за игра да станеш компания за храна.

Въпреки това Ямачи е твърдо решен да преориентира бизнеса си, защото е на ясно, че картите стават все по-малко популярни сред младите поколения. Следват какви ли не опити - Nintendo да стане таксиметрова компания, да продава лего, прахосмукачки, офис оборудване и т.н. Един от първите електрически барабани също е дело на Нинтендо.


Накрая Nintendo все пак открива своята златна ниша - видео игрите. Техният герой Супер Марио ще се превърне в един от най-известните герои. За него са чували и хора, които по-принцип не играят игри.

Корените обаче не са забравени. В Япония и до днес Нинтендо продължава да продава и карти за игра.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар