неделя, 13 юни 2021 г.

2064: Read Only Memories

"2064: Read Only Memories" е ретро point-and-click adventure игра. От може би десетилетие ретро манията властва сред инди игрите и много заглавия претендират да са такива, но като цяло лесно един опитен играч може да познае дали играта наистина идва от миналото или е създадена сега.

С настоящата игра не е точно така, тя е уловила най-важния момент и това не е пикселната графика, това е "дървеният" интерфейс. Класически point-and-click без никакви удобства. 

Точно такива бяха първите такива игри от началото на 90-те. За да са по-ретро от това, единственият вариант е да се махне изцяло интерфейса за посочване и кликване. Помня приключенските игри преди появата на концепцията point-and-click. Имаше графика, но командите се пишеха в текстов ред под нея - пишеш "отвори врата" и гледаш как човечето отваря вратата. А още по-старите adventure игри бяха изцяло текстови. Нямаше нищо нарисувано, единствено виждаш описателен текст, примерно "ти си в тъмна стая". И отново пишеш команди с надеждата, че няма да сбъркаш някоя буква. Така че, когато се появи point-and-click си беше направо революция, колкото и дървен да бе. Въпреки това в днешно време явно съм твърде разглезен и няма да играя ретро играта "2064: Read Only Memories". Предполагам обаче тя ще събере доста фенове.

 Нещо да кажа за сюжета? Футуристичен киберпънк, стига ви толкова.

Страница в Itch.io


Няма коментари:

Публикуване на коментар