сряда, 24 декември 2014 г.

The Oregon Trail

"The Oregon Trail" е една много стара компютърна игра. Тя се е появила, не просто преди повечето от читателите да са се родили, тя се е появила още преди самия аз да се родя. Първият и вариант вижда бял свят през далечната 1971, макар най-популярните и версии да са от годините след това.

В нея вие сте заселник в Америка, който трябва да пресече континента по така наречения "Орегонски път" - действителен исторически маршрут по който са минавали първите бели заселници на Северноамериканския континент. Той е бил много опасен и много не са оцелявали...

Всъщност първоначално играта е имала образователен характер, да запознава децата и младежите с ранната история на САЩ. Играли са я училищата - "егати кефа" дето се вика.

На ТОЗИ ЛИНК може да играете онлайн версията на играта от 1985, която е предназначена за домашните компютри "Apple ][" (българският им еквивалент са компютрите "Правец 8"). За да я играете, ще трябва да инсталирате специална добавка (add-on) за браузера Chrome, не знам дали може да се играе през други браузери.

Един съвет - от опциите под играта изберете да я играете на монохромен екран. Едно време цветните екрани са били истинска рядкост, а така ще разберете как в действителност са изглеждали старите компютърни игри.


Ако пък не ви се занимава да играете играта лично, но все пак искате да видите за какво става на въпрос, може да изгледате това видео в YouTube:

Няма коментари:

Публикуване на коментар