събота, 26 декември 2015 г.

Тази нощ Steam е "полудял"

Steam, nай-голямата дигитална платформа за продажба на игри, тази нощ (25 срещу 26 декември 2015) се е държал странно. Играчи са влизали в профилите си и са установявали, че това всъщност е профила на някой друг. Което значи, че някой друг може би е влизал във вашия профил. Можело е да се разглеждат транзакциите, наличността в стиймп-портфейла и т.н. Има опасения, че през Steam теоретично е можело дори да ти ползват кредитната карта и PayPal акаунта свързани към чуждия профил.


Valve, компанията притежател на Steam, е оправила проблема след няколко часа. Твърдят, че през това време не са извършвани несанкционирани транзакции, примерно някой да купи игра с чужди пари и да я "подари" на истинския си профил. Аз все пак си прегледах историята на покупките - за щастие не видях някой нещо да е купувал от мое име.

Източник

Valve не дава много информация за причината за този ужасен проблем, но според някои става въпрос за сбъркана конфигурация на кеш-слоевете. Аз пък ще се отдам на спекулации. Това не е първият път в който Steam "полудява". През 2014 в основния ми блог "Мистерика" публикувах тази статия:

МКС пуска в орбита сателити без разрешение

Основната новина в нея е за Международната Космическа Станция и за това, че е проявила признаци на самоосъзнаване. В края на материала съм писал и за друг вариант за самопораждане на Изкуствен Интелект, а именно в Steam. Ето този пасаж:

Спомням си, веднъж беше станала някаква грешка и в профилите на много играчи взеха да се появяват игри, които те не са купували. Голям смях падна тогава и дори имаше шега, че Steam се е самоосъзнал и е започнал да раздава подаръци на хората. Шега, ама тогава се замислих дали наистина е възможно. Това е една сложна система, която управлява няколко милиона профила. Следи за хакери и за това самите играчи да не "хитруват" - примерно купува легално една игра, а пробва да я качи на 10 различни компютъра. Освен това има много допълнителни функции като форум, "пазар" където играчите продават различни дигитални стоки, както и "работилница" в която хората създават нови предмети, нива, чудовища и т.н. за редица игри. За да работи всичко това нормално, Steam трябва наистина да е една необикновена платформа. Освен това в нея са достъпни хиляди игри, в много от които са заложени различни алгоритми, близки до изкуствения интелект. В не малко игри са заложени реални физически закони. Знам за поне една игра в която темата пък е химията. Ако Steam по някакъв начин започне да използва алгоритмите вложени в игрите, това ще му даде невероятна мощ...и нищо чудно и да започне да "мисли".

Е, дали настоящият проблем от тази нощ всъщност не е поредната стъпка към това Steam да почне да мисли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар