понеделник, 10 ноември 2014 г.

Защо Ганди е такъв задник в поредицата "Цивилизация"

Ако сте играли някоя от игрите в поредицата "Цивилизация" знаете, че в тази походова стратегия се изправяте срещу мнозина реално живяли световни лидери. Един от тях е Ганди. В "Цивилизация" целта на създателите и е, тези лидери максимално да приличат по характер и по поведение на реалните си прототипи. Е, има едно забележително изключение.

Ако сте играли срещу Ганди и си мислите, че той твърде много и твърде често хвърля атомни бомби, знайте, че не ви се струва - наистина това е така, той употребява най-често това оръжие за масово унищожение.


Но защо е така? Нали Ганди от реалния живот се смята за пацифист, символ на мира...Да, по принцип е така и създателите на първата игра в поредицата са се опитали да пресъздадат тези негови черти. В "Цивилизация 1" има скала от 1 до 255 за това до колко е вероятно даден лидер да използва атомно оръжие. Ганди като най-миролюбив има стойност 1 в тази скала. Обаче програмистите са допуснали едно недоглеждане. Когато някой държавен лидер приеме за обществен строй демокрацията, тогава тази стойност за използване на атомно оръжие се намалява допълнително с още 2 единици. При Ганди от 1 става -1, което преобръща скалата и фактически неговата вероятност става 255 - възможно най-голямата. Именно затова когато Ганди приеме като обществен строй демокрацията, той почва да сипе атомни бомби на ляво и на дясно.

Защо обаче този бъг не е оправен в следващите игри от поредицата? Просто защото се е оказал доста популярен и създателите на играта са решили да го запазят, вече не като грешка, а като особеност.

Източник: Kotaku


Няма коментари:

Публикуване на коментар