сряда, 6 май 2015 г.

Няколко начина изиграните игри да са ви отново интересни

Често пъти когато изиграем някоя игра, тя престава повече да ни е интересна. Някои игри почти няма шанс да бъдат играни повторно - основно такива свързани с развитието на история (куести, приключения), те трудно биха били преиграни дори и с дадените по-долу трикове. Други игри пък напротив, могат да бъдат играни многократно, те залагат на различно развитие на действието - основно това са стратегии в които има различни тактики и/или произволни събития. Много игри обаче не попадат в никоя от тези две крайни категории и за да ги играете с удоволствие втори път (или трети и т.н.) може да приложите някои от тези похвати.

1. Не ползвайте мини-картата

В много от съвременните игри (а и в доста стари) има мини-карта, която ви помага да се ориентирате. Е, зарежете я, особено ако играете игра с "отворен свят", разчитайте единствено на собствените си способности за ориентация по обекти от окръжаващата ви среда.

Препоръчва се за следните игри: Grand Theft Auto, Assassin’s Creed, Far Cry и на практика всички игри с "отворен свят".

2. Пермадет (внезапна смърт)

Играйте с идеята, че това ви е единствения живот. Ако умрете, не зареждайте някой сейв-файл, започнете от начало. Този способ на игра е толкова популярен, че някои игри задължително го включват в себе си и няма начин да го промените. Други ви дават възможност да избирате - дали да е включена тази опция или не. Аз в момента играя така играта Dungeons of Dredmor - умра ли почвам отново. Да, не съм стигнал още до края и може би няма скоро да стигна, но пък играя с много по-голямо удоволствие и внимание да не изпадна в твърде опасна ситуация.

По-мек вариант на този начин на игра е при игрите разделени на нива/мисии и т.н.. Ако умрете не почвайте цялата игра отначало, а само конкретния етап до който сте стигнали.

По-твърд вариант пък е, ако играете стелт-игра (такава в която се очаква да сте скрити и да се промъквате тихомълком). Тогава започвайте отново не когато умрете, а когато ви забележат.

Препоръчва се за следните игри: Minecraft, Far Cry, Call of Duty, а аз на практика бих го препоръчал за почти всяка игра.

3. Ограничен арсенал от оръжия

Много от големите екшън игри имат едно или две мега-оръжия с които размазвате врага си. За тази традиция трябва да обвиняваме Doom с неговия BFG9000.

Е, пробвайте да преиграете играта без тях, за да видите колко сте добър наистина.

Препоръчва се за следните игри: Far Cry 3 и 4, Tomb Raider и на практика всяка екшън игра в която може да избирате оръжията си.

4. Ограничено лекуване

Ако в дадена игра не се възстановява здравето на героя с времето, то най-вероятно има някакви предмети, които правят това - медицински аптечки, магически колбички и т.н. Решете кои от тях да ограничите или да не ползвате въобще. Пример, в момента една от няколкото игри, които играя е Risen. В нея можете да си възстановявате здравето по няколко различни начина - чрез магически свитъци и колби, билки, като преспите една нощ и дори като пиете вода от разни бурета. Ако трябва да играя играта по това правило, не бих ползвал буретата с вода, без това този начин изглежда доста измислен.

Препоръчва се за следните игри: Игри с отворен свят (особен на компанията Bethesda), игри за оцеляване.

5, Не вдигайте геройски нива

В RPG игрите е характерно вдигането на нива чрез които подобрявате характеристиките на героя си. Пробвайте въпреки, че сте събрали достатъчно точки опит да не отключвате нови възможности, да не си увеличавате показателите и т.н. Не е невъзможно да минете някоя игра така, всъщност сещам се за поне две игри (Gothic 2 и In Exilium), в които просто бях забравил да си вдигам нивата на героя и дълго време играех така без да се сетя, че мога да си подобря характеристиките.

Препоръчва се за следните игри: Souls, Dying Light, Fallout, Elder Scrolls games, Far Cry

6. Само с един сейв файл

В съвременните игри можете да правите колкото си искате сейв файлове и да възстановите този, който смятате за най-удачен. В много от старите игри не бе така, имаше всичко на всичко един сейв файл. Може би заради това съм свикнал да играя и новите игри без да правя множество сейв-ове. Пробвайте и вие да играете така.

Препоръчва се за следните игри: Всички игри в които се налага да правите множество избори, стелт-игрите.

7. Сменете езика

Все повече игри вече поддържат повече от един език, а не само английския. Пробвайте да играете играта като всичко е на някой чужд език. Това лично никога не съм го правил, но май ще е интересно да се опита.

Препоръчва се за следните игри: Metro (превключете на руски), Assassin’s Creed (италиански или френски), японските игри.

8. Ограничете начините си на придвижване

Много игри с отворен свят ви позволяват да се придвижвате моментално от място на място - чрез телепорти, портали, магии и т.н. Зарежете това, придвижвайте се от място на място по традиционния начин - като пропътувате цялото разстояние. Под-вариант на този начин на игра е да не ползвате определени превозни средства - примерно ако можете да ползвате автомобили, не го правете, движете се само пеша или с колело.

Препоръчва се за следните игри: всички игри с отворен свят в който има система за моментално придвижване.

9. Наистина играйте ролево

RPG игрите се базират на роли (стрелец, магьосник, лечител и т.н.). Съответно всяка роля предразполага различно поведение - дали да атакувате фронтално или да нападате от разстояние. Е, минете едно ниво по-нагоре. Измислете си някаква история на героя. Харесва ли котки или ги мрази? Страх ли го е от паяци? Постъпвайте винаги така както се очаква да постъпвате спрямо това което сте си намислили за героя. Примерно в много игри има гигантски паяци с които да се биете, не знам защо се срещат толкова често, сещам се за поне две съвсем различни игри, които съм играл последните месеци, в които ги имаше (In Exilium и Villagers and Heroes). Ако решите, че ви е страх от паяци, никога не влизайте в директна битка с тях, дори и класът да ви е мощен боец, винаги се стремете да избягвате срещи с тях или да ги обстрелвате само от далече.

Подвариант: спомнете си как едно време играехме настолните игри - със зарчета. Намерете си едно реално или виртуално зарче (има в интернет) и всеки път когато трябва да правите избор, не решавайте вие, ами хвърляйте зарче.

Препоръчва се за следните игри: всякакви RPG игри.

10. Излъчвайте в интернет

В интернет вече има множество сайтове и начини да излъчвате вашата игра. Много хора го правят и това е изключително популярно. Пуснете микрофона и коментирайте играта. Дори и омръзнала ви игра, може отново да ви стане интересна, когато я играете пред публика.

Препоръчва се за следните игри: за абсолютно всяка игра.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар