събота, 16 май 2015 г.

Polybius - зловещата игра-легенда

Много преди интернет да съществува (поне не в сегашния си вид) също е имало не-малко градски легенди, първообрази на съвременните крипипасти. Една такава е за игра наречена просто "Polybius". Тази легенда има много отделни варианти, но всички те имат няколко общи неща.

Историята се развива през 80-те години. Твърди се, че по някое време в една или няколко зали с аркадни игри се появява нова игра. Тя обаче не е като всички останали, има допълнителни "свойства". В зависимост от версиите на легендата хората които я играят стават пристрастени към нея, разболяват се, започват да сънуват кошмари. В други варианти играчите загубват спомените си или стигат до самоубийство.

Но това не е всичко. Митът продължава с още интересни твърдения, като например, че "Polybius" е дело на ЦРУ. В някои варианти разузнавателната централа разработва тази пъклена игра в сътрудничество с Атари, а в други с немска компания наречена Sinneslöschen. От време на време идват "мъже в черно", които събират информацията регистрирана в игралните машини. И не става въпрос за това кой играч колко точки е постигнал, а за информация извлечена на подсъзнателно ниво чрез много бързо премигване на екрана на играта (и на чиито странични ефекти се дължат описаните по-горе негативни последици).

Звучи като пълна измислица, няма и никакви реални доказателства за съществуването на "Polybius", но дори и днес има хора, които вярват, че под една или друга форма я е имало. А може и да са прави, нали казват, че във всяка легенда има зрънце истина.

Може би в случая "зрънцето истина" е ето това. Играта по описание много прилича на една класическа игра разработена от Атари. Тя се нарича "Tempest" (Силна буря). Дали не е имало в някой затънтен гараж с игри една повредена такава игра, която да е примигвала твърде често? И дори да е предизвиквала епилептични припадъци?

Ето едно видео показващо "Tempest":



А отделно от това, много фенове, шегаджии или просто измамници са сътворили множество снимки и дори видео-клипчета уж показващи "Polybius". Някъде си казват, че това не е истина, че е шега или тяхна представа за това как си мислят, че би изглеждала играта. На други места се опитват да ги пробутат за автентични. А може би има и автентични все пак?!


Реших да не слагам видео-клипчето дадено към оригиналната статия, доста е цветно и може някой наистина да получи припадък.

И между другото играта намира място и в един епизод на "Семейство Симпсън" от 2006, а когато става въпрос за този анимационен сериал винаги трябва да имаме едно на ум, прочете тази статия в "Мистерика":

"Симпсънс" вече го предсказаха! 10 пъти!

За темата: Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар